Nix Forlag: Ikkje gløym vettene!

Nix  Forlag:  Ikkje  gløym  vettene!

8066809999_5892f6cd81_zKom og kjøp DEN STORE NORSKE GLEMMEBOKA av Bianca  Boege og Jan Vardøen. For fire år sidan oppdaga Jan Vardøen at det ikkje fantest noko seriøs og grundig illustrert oppslagsverk over norske overnaturlege vesen. Saman med Bianca Boege begynte han å forske i folkeminne, og i 2010 gjekk dei på den første separatutstillinga til Morten Thyholt i Galleri Ramfjord. Endeleg hadde dei funne sin eigen Kittelsen, og eit helt nytt eventyr kunne begynne. Resultatet vart Nix Forlag og praktboka ”DEN STORE NORSKE GLEMMEBOKA – om nisser, troll og vetter”

Arbeidet med å samle informasjon om vesen som Huldra, Fossegrimen, Kraken, Mannbjørnen og Draugen har vore skjellsettande for samboarparet:

8056084238_11f744f448_c

Huldra illustrert av Morten Thyholt

Nordmenn sitter på en fantastisk skatt, helt unik i verdenssammenheng, som vi simpelthen har forsømt. Her går flere og flere av våre mystiske venner i glemmeboka, mens resten av verden fråtser i dem: J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling, Walt Disney og mange andre stjeler og formidler, med stort hell og ofte like stor unøyaktighet. I DEN STORE NORSKE GLEMMEBOKA har vi derimot holdt oss til fakta. Vi har saumfart kilder og fortellinger fra historikere og folklorister for å redefinere og gjengi historiene på forståelig, oversiktlig og nøyaktig vis

seier Jan Vardøen

8056063820_9404cb3971_c

Jan Vardøen, Morten Thyholt og Bianca Boege (Foto: Marte Garman)

For å ha en folkeminnetradisjon må jo folk minnes noe. Alt vi skriver om er ting folk trodde hundre prosent på før. Vi vil gjøre disse fantastiske historiene tilgjengelige for flest mulig, og da hjelper det også å ha noe visuelt å forholde seg til. Det har ikke blitt gjort ordentlig siden Kittelsen og Werenskiolds tid. Morten Thyholt har tegnet 30 unike vesener på en måte som i mange år fremover kommer til å definere vårt bilde av norsk folketro, og alle de vesener som gjemmer seg rundt om i landet vårt.

seier Bianca Boege

I samband med Bondeheimen og Heimen Husflid sitt 100-års jubileum blir boka seld til festivalpris kr 350,- (Rettleiande pris. kr 449,-). Under gatefesten blir det også seld litografiar av Hulder, Alv, Troll og Nisse. Thyholt har også laget eit eige alfabet inspirert av dei mange vesna i boka, og desse bokstavane blir seld både individuelt i letterpress-trykk, og som ABC-plakat. All letterpress er gjort på PRESSEROMMET/letterpress studio i Fredrikstad – den einaste staden i Norge som tilbyr denne gammeldagse teknikken.

Sjå meir på sidene til Galleri Ramfjord og til Nix Forlag